söndag 1 juli 2012

Sova med bebis i sängen första tiden

Har vi tänkt för den allra första tiden innan vi övergår till spjälsäng. Så därför har vi köpt ett sk. Babynest. Detta gör att babyn ligger säkert emellan oss, och man slipper oroa sig för att råka lägga sin arm eller liknande på bebisen när man sover.

Såhär står det på Babynests hemsida:

 

Babynest – det svenska originalet

babynest
"I Babynest trivs och sover din baby väldigt gott. Det blir tryggt, mjukt och ombonat precis som i mammas mage. På natten är den perfekt att ha mellan mamma och pappa, så sover alla tryggt och gott. Babynest passar också bra i spjälsängen, barnvagnen, soffan mm, så känns det inte så ödsligt stort. Används från nyfödd upp till 6 månaders ålder. Babynest mjuka kanter är anpassade så att man även kan ha ögonkontakt med babyn när man ligger bredvid. Det går också bra att amma liggandes på kanten. Gör det också lättare att lära sig sova själv i egen säng sen.
Babynest är perfekt att ha med sig på resan så babyn känner sig hemma även när ni är borta."

Den verkar väldigt bra och det är också något vi får utvärdera längre fram :-)

Så här sägs det om att samsova säkert på Babycenters hemsida:

 

Hur samsover man säkert?

Ibland är det både praktiskt och mysigt att ha bebisen i sängen, i synnerhet vid amning. Men det är viktigt att kolla detta:

Madrassen bör vara fast


Alltför mjukt underlag ökar risken för kvävning eller att bebisen
blir för varm. Det är viktigt att det inte finns några glapp som bebisen kan halka ner i mellan madrassen och andra delar av sängen. Denna risk är störst mellan tre månaders och tio månaders ålder.

Lätta sängkläder, inte för mycket kuddar


Det är bäst att inte använda duntäcke om ni samsover. Innan ettårsdagen är det säkrast om sängkläderna är lättare och ni inte har fler kuddar än vad som är nödvändigt i sängen, för att undvika både kvävningsrisk och risk att bebisen blir för varm. Risken för detta är störst de första tre månaderna. Kolla regelbundet att bebisen inte ålat sig ner och ligger med huvudet övertäckt av sängkläder.


Sov inte i soffa tillsammans med bebisen


Bebisen kan halka ner mellan dig och soffryggen, eller mellan soffkuddarna och soffan. Samsov heller inte i vattensäng, eftersom de är för mjuka och det dessutom lätt bildas djupa glapp mellan vattenmadrassen och sängen.


Bebisen ska vara lagom varm


Klä inte på bebisen för mycket i sängen. Din kroppsvärme håller bebisen varm. Som tumregel kan man säga att om du tycker temperaturen är lagom, så är den förmodligen lagom för bebisen också.


Låt inte småbarn och bebisar sova tillsammans


Småbarn
förstår inte riskerna och kan lätt rulla över på bebisen, eller lägga armen över hans eller hennes mun i sömnen. Sov mellan barnen, om ni har fler barn än ett i sängen.

Lämna inte bebisen ensam i er säng


Bebisen kan lätt rulla av sängen. Lägg heller inte bebisen att sova ovanpå en kudde, eller mellan två kuddar. Han eller hon rullar lätt av kudden och kan kvävas mellan kuddar.


Det är bättre om bebisen ligger på en säker plats, som i en
barnsäng, när du inte är i rummet.

 

När är det inte säkert att samsova?

Det är förenat med ökad risk för plötslig spädbarnsdöd att samsova om:

 

Hur gör man det bekvämt att samsova?

Det är bäst om sängen är såpass stor att alla har gott om plats. Det är varken bekvämt eller säkert att sova för trångt tillsammans. Ett alternativ, om sängen är för liten, är att ställa barnsängen alldeles bredvid er säng med den sidan sänkt.

Försöt ställa in sängbottens höjd så att bebisen ligger på samma nivå som du. Det gör det lätt att nå honom eller henne under natten och fungerar särskilt bra med bebisar som sover livligt - du slipper sparkarna.


Det viktigaste är att ni, som familj, hittar det som fungerar bäst för er. En del trivs med samsovning, andra inte. När bebisen växer kan ni vilja ändra arrangemangen kring sovandet - var bara lyhörda för era behov.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar